Fyrværkeri rundt om i verden

Liste over de fejringer i verden, hvor du typisk vil opleve fyrværkeri

Hvad er det ved fyrværkeri, der kan få os til at føle, at en fejring virker ufuldstændig uden de eksplosive farver på himlen? Nogle elsker fyrværkeri, nogle hader det, men det fortsætter med at lyse vores himmel op over hele verden. Uanset om du er i dit hjemland, eller rejser verden rundt, kan du altid være så heldig at opleve fyrværkeri.

Nedenfor har vi udarbejdet en liste med korte beskrivelser over nogle af de populære højtideligheder rundt om i verden, der typisk involverer fyrværkeri. Samt er det beskrevet hvor i verden det kan opleves.

Nytårsaften / New Years Eve (Hele verden)

Den absolut mest populære fælles fest i hele verden, der involverer fyrværkeri. Festen markerer den sidste dag på året, den 31 december før nytår. I mange lande er der en tradition for at tælle ned sammen i sekunderne lige før midnat, nytårsaften. Nytårsaften er ikke ligefrem en konkurrence, men den fælles fejring af nytåret har resulteret i mange forskellige shows eller udstillinger over hele verden, så det er svært ikke at sammenligne og finde de bedste præstationer. Faktisk er fyrværkeri i Danmark ret langt fremme i forhold til mange andre lande.

Independence Day (USA)

USA fejrer sin uafhængighed den 4. juli, som blev erklæret helt tilbage i 1776, efter at de forlod det britiske imperiums styre. En begivenhed, der fejres i hele USA med en dag sammen med venner og familie og flot fyrværkeri som lyser hele nattehimlen op i et vidunderligt udvalg af farver.

Jul i Peru

Det er de færreste lande som fejrer jul med fyrværkeri og krudt. Men Peru er en undtagelse, hvor de benytter enorme mængder af farverig fyrværkeri til at fejre denne begivenhed. I dagene op til jul, der i Peru er kendt som ‘Noche Buena’, vil man finde mange mennesker, der forsøger at sælge fyrværkeri flere steder i landet.

Sumidagawa Fyrværkeri Festival (Japan)

Mens store dele af verden primært benytter visse begivenheder til at fyre en masse fyrværkeri op i himlen, er Japan et sted, hvor fyrværkeri kan være en vaskeægte konkurrence. Sumidagawa fyrværkerifestival blev oprindeligt sporet tilbage til 1732 for at fejre de døde. Her fremviser rivaliserende pyrotekniske grupper deres fyrværkeri for at se, hvem der kan levere den bedste fremvisning. Her kan neutrale borgere opleve en række unikke fyrværkeriforestillinger.

Eid Al-Adha (Dubai)

Eid Al-Adha benytter fest og fyrværkeri til at fejre slutningen af ramadan, en måned med åndelig refleksion, fællesskab og bøn for muslimer verden over. Fyrværkeri bruges i mange lande rundt om i verden til at fejre denne fest. Især Dubai er blevet meget populær på grund af dets enestående fyrværkeri til minde om begivenheden. Her er flere fyrværkeriopvisninger blevet arrangeret til at ske på samme tid med denne begivenhed, hvilket skaber unikke mønstre og farver på tværs af De Forenede Arabiske Emirater.

Diwali (India)

Diwali, også kendt som ‘The Festival of Lights’, har altid været en del af indisk kultur. Normalt varer denne festival 5 dage, den er forbundet til hinduismen og er et symbol for at fejre lysets sejr over mørket. Helt til at starte med var fyrværkeri ikke en del af de tidlige Diwali-fejringer. Men uundgåeligt kom krudt til at blive en fast del af traditionen til at skabe en masse flot lys henover himlen til at fejre lyset over mørket.

Guy Fawkes Night (Storbritannien)

Dette er en af de mere unikke fejringer, der involverer fyrværkeri og ikke refererer til religiøse helligdage. Guy Fawkes Night fejres i hele Storbritannien hvert år den femte dag i november. Tilbage i 1604 var Guy Fawkes medlem af engelske katolikker, som troede på et katolsk oprør mod det daværende protestantiske styre af Kong James. Der blev arrangeret et komplot for at myrde kongen, hvilket involverede store mængder krudt under styrets ejendomme. Planen her blev dog forpurret, før det hele sprang i luften. Alle sammensvorne blev henrettet og styret erklærede derefter den 5. november som en fejring og et symbol på, at det gode sejrer over det onde. Denne begivenhed involverer ikke kun fyrværkeri men også bål til fejringer i hele Storbritannien.

Dette var et udpluk af de mest ikoniske fejringer med fyrværkeri i hele verden. Det er fantastisk at se hvordan fyrværkeri benyttes til at fejre disse mange begivenheder, og vi glæder os til at se om der kommer flere i fremtiden.