Opfindelsen af krudt og fyrværkeri

Fyrværkeri er et af de mest populære signaler om festligheder i dag

Hvad ved vi egentlig om fyrværkeri, andet end at det eksploderer og laver smukke mønstre og farver. Der er så meget at lære om disse unikke kunstværker, så lad os dykke ned i historien bag fyrværkeri.

Hvad er fyrværkeri, og hvad er historien bag det?

Fyrværkeri er en form for æstetisk pyroteknik, der er klassificeret som ‘lavt eksplosiv’. Det er kendt for dets lyse farver og typisk høje lyde. Krudt er blevet en populær del af samfundet, hvor fyrværkeri er almindeligt og tilgængeligt for det meste af befolkningen i visse områder af verden.

Det stammer fra Kina og blev brugt på samme måde, som vi bruger det i dag, til at fejre vigtige begivenheder. Disse var normalt i form af eksplosive bambusstængler, som blev kastet op i luften. På dette tidspunkt var fyrværkeri begrænset i type og farve på grund af tilgængelige materialer samt den generelle forståelse af daværende pyroteknik. I det 14. århundrede blev kemikalier påført denne tidlige form for fyrværkeri for at kunne tilføje farver, hvilket især var nyttigt til militære røgsignaler. Det var også omkring det tidspunkt, hvor fyrværkeri fandt vej til Europa, med viden om opskrifter, som nogle europæere, der boede i Kina på det tidspunkt, fik.

Det var først i det 17. århundrede, at fyrværkeri begyndte at blive meget populært, og selv dengang betød vanskeligheden ved at erhverve materialer og kemikalier, at det ikke ville være før det 20. århundrede, hvor det blev nemt tilgængeligt i alle slags varianter.

Videnskaben om fyrværkeri og hvordan det fungerer

For at et fyrværkeri skal have den ønskede effekt, kræver det en række kemiske reaktioner, der normalt sker på kort tid. Ved at tilføje varme til ligningen bliver det en katalysator for en kemisk reaktion, hvor faste forbindelser i fyrværkeriet begynder at brænde med ilten i luften. Dette omdannes til flere andre kemikalier, som igen frigiver gasser som kuldioxid, nitrogen og kulilte. Farverne i fyrværkeri kommer fra forskellige metalforbindelser, der er indeholdt i fyrværkeriet. Når disse brænder, udsender de forskellige farver afhængigt af forbindelsen.

Siden da har vi fundet nye måder at opnå de mange forskellige farver på, som er: Strontiumsalte til rød, Calciumsalte til orange, Natriumsalte til gul, Bariumsalte til grøn, Kobbersalte til blå, Kobber- og Strontiumforbindelser til lilla, hvidglødende Magnesium og Aluminium til sølv og brændende metaller som Magnesium til hvid.

Grunden til, at fyrværkeriet er i stand til at flyve op i luften med høje hastigheder, er på grund af den varme gas, der frigives, når det antændes. Den hurtige frigivelse af denne gas forårsager et stort tryk, der driver fyrværkeriet i modsat retning af den varme gas, der udsendes, hermed op i luften.

Fremtidens krudt og fyrværkeri

På grund af dets popularitet ser man i dag fyrværkeri blive brugt til alverdens forskellige konkurrencer rundt om i verden. Droneteknologi vil helt sikkert i fremtiden blive anvendt mere til fyrværkeriforestillinger, særligt ved nogle af de mange store fejringer i verden med anvendelse af fyrværkeri. Der er ingen tvivl om at fyrværkeri vil forblive en fast del af diverse fejringer i flere lande over hele kloden.